Mikor érünk már oda?

Ezt a kérdést minden szülő hallotta már vagy gyerekként az autó hátsó ülésen mi is többször hajtogattuk szüleinknek utazás közben. Mindamellett, hogy idegesítő a kérdés, annak aki hajtogatja annak is nagy stressz.

Időnként azon veszem észre magam, hogy türelmetlen vagyok.
Annak idején az egyik mentorom többször mondta nekem, hogy vannak tapasztalatok, amit meg kell szerezni, amit át kell élni. Ezeket nem lehet siettetni. Több év tapasztalatát nem élhetem meg fél-egy év alatt. Mint egy durcás kis gyerek, nem akartam hallgatni rá, mert én előre és előre szerettem volna lépni.

Az elmúlt pár évben rájöttem, hogy igaza volt.
Ez a fajta türelmetlenségem megjelenik olykor egy szervezet vagy egy csapat transzformációja kapcsán is. Ilyenkor hihetetlen módon kezdek el dühöngeni magamban, hogy mi az amiért még mindig nem tud valami működni.

Miért kell 100x elmondani ugyanazt? Miért nem tanulnak abból, amit elmondtál nekik, hogy mi fog következni, mert már 100 ilyet láttál?
Ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy ha végülis a gyereknek is ha azt mondod, hogy ne játsszon a tűzzel, mert megégeti magát, csak akkor engedi el az öngyújtott, ha már megégette a tűz.
Rájöttem, hogy nem erőszakolhatom rájuk mindazt, amit én már megtapasztaltam. Vannak olyan hibák, amiben hagyni kell akár egy csapatot vagy szervezetet, hogy elmenjen a falig. Ilyenkor egy dolgot szoktam mérlegelni: sérül-e ezzel a szállítás vagy sem? Mi az, amikor még nem fog olyan mély károkat okozni, amiből már sokkal nehezebb visszajönni.

Minden nap egy kihívás számomra, hogy kihozzam a legjobbat az emberekből. Sok szakmabeli elfelejti, hogy csak azért, mert a pozíciónk neve Agile Coach, ez nem jelenti azt, hogy bármit mondok, meg kell csinálnia mindenkinek kérdések és értelem nélkül.
Ez a szakma nem úgy működik, hogy majd én elmondom a tutit, ti meg csináljátok. Ha nem értik, vagy nem tudod elmagyarázni, hogy miért csináljon valamit másképp, mit fog ő ezzel nyerni, akkor benned van a hiba. Kivétel ez alól, ha valaki a szervezet céljaival szemben áll.

Azt gondolom első körben el kell oda juss, hogy hitelesnek tartsanak.
Mitől leszel hiteles? Feltetted már magadnak a kérdést?
Ez bizony nem jön magától, neked kell tenned érte. Meg kell mutatnod magad, hogy érdemes rád hallgatniuk. Ehhez bizony a szó kevés, kemény munka kell legyen mögötte.

Szerintem a következőktől hiteles egy Agile Coach és/vagy Scrum Master:

  • Nem csak beszél, hanem dolgozik is
  • A hozzá tartozó csapatoknál van szállítás
  • A hozzá tartozó csapatokon látszik a fejlődés (mondhatjuk, hogy a névjegye)
  • A szervezet fejlesztéssel kapcsolatos ötletei, nem csak ötletek, hanem javaslatok, megoldási tervek is
  • Ha valamivel nem ért egyet, az mellett kiáll és érvel
  • Határozott
  • És még sorolhatnám…

Ha mindez megvan, akkor jön a következő kihívás.
A gondolataim egy szervezettel, csapattal kapcsolatban már legalább egy lépéssel előrébbre áll, mint ahol ők épp tartanak. Emiatt sokszor feldühítenem magam és türelmetlen leszek, hogy miért nem tartunk még ott?

Amit tanítok nekik minden nap, hogy a sikereseket is meg kell élni, néha ha rólam van szó elfelejtem magamra alkalmazni.
Teljesen felpörget, hogy eljutok egy adott szintre és ott mintha a lépcsőn beakadna a lábam és próbálom kihúzni, de nem jön ki … valljuk be, semmi baj nincs, mert nem fogja a lábam egy cápa leharapni, csak annyi történik, hogy később érek fel a lépcsőn. Mégis, én úgy élem meg, mintha a világ legnagyobb problémája lenne.

Mondok egy példát. 
Jelenleg van egy nagyszerű Agile Coach csapatom. Az, hogy január óta hova jutott el a csapat nagyon látványos és sok mindenkinek kívánom, hogy átéljen hasonlót.
Mégis én min gondolkodom nap, mint nap? Miért “csak” itt tartunk? Miért nem lépünk már tovább? Miért nem tartunk már ott hogy…? Majd rájövök, hogy nem lehet mindent siettetni.
Van, aminek érnie kell, mint ahogy nekem is érnem kellett.
Szóval javaslom mindenkinek, hogy amikor kicsit kétségbe esve ülsz, hogy mit rontasz el, miért nem megy minden úgy ahogy te gondolod, akkor ülj le egy picit, gondolj vissza az elmúlt időszakra és értékeld újra a gondolataid. Lásd az elért eredményeket.
Lehet te is rájössz, hogy sokkal nehezebb problémákkal is már megbirkóztatok már, ezen is túl fogtok lépni, csak talán ezen az állomáson most többet fogtok elidőzni.
Viszont ha nincs eredmény, akkor mással van a probléma.

Te látod a saját eredményeid?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s